Stichting Verhuisdieren en Stichting Zwerfdier helpen huisdieren aan nieuw thuis

Verhuisdieren en Zwerfdier zijn twee stichtingen die huisdieren helpen aan een nieuw thuis. Stichting Zwerfdier richt zich hierbij met name op de opvang van zwerfkatten en afstandskatten die zij (tijdelijk) opneemt in haar asiel. Stichting Verhuisdieren faciliteert een match tussen afstandsdieren en nieuwe baasjes zodat een opname in het asiel voorkomen wordt. In dit artikel lees je alles over beide stichtingen en hoe je deze kunt steunen.

Wat is Stichting Verhuisdieren?

Stichting Verhuisdieren is een platform dat huisdieren en mensen die op zoek zijn naar een nieuw huisdier of oppasdier samenbrengt. Je kunt er dus terecht wanneer je een nieuw huis zoekt voor een huisdier of juist op zoek bent naar een nieuw maatje. Ook wanneer je hulp nodig hebt bij de verzorging van je huisdier kun je op het platform terecht. Alle huisdieren kunnen verhuisdieren zijn, maar er worden vooral matches gemaakt voor honden, katten en konijnen. De stichting bemiddelt ook tussen buitenlandse dieren en nieuwe baasjes in Nederland.

Wat doet Stichting Verhuisdieren?

De stichting zorgt ervoor dat huisdieren die niet langer meer bij hun huidige baas kunnen blijven direct gekoppeld worden aan een nieuwe baas. Op die manier wordt een verhuizing naar een dierenasiel voorkomen. Bovendien is het zoeken naar een nieuw thuis voor je huisdier betrouwbaar, omdat er geen commerciële belangen worden nagestreefd en er niet anoniem gebruik kan worden gemaakt van het platform. Baasjes die een huisdier zoeken kunnen een zoekprofiel invullen. Hierdoor wordt er gematcht op meer dan het uiterlijk alleen.

Stichting Verhuisdieren begrijpt hoe ingrijpend het kan zijn om je huisdier af te moeten staan en zorgt er daarom voor dat er een goede match gemaakt wordt. Zo weet je zeker dat het nieuwe baasje bij jouw huisdier past en hij een fijn leven tegemoet gaat. Dit heeft voor veel baasjes de voorkeur boven een adoptie via een asiel of via internet, omdat je dan nooit weet waar je dier terecht komt. De beslissing om je dier te laten adopteren gaat vaak al met veel emoties gepaard, de wetenschap dat hij een goed nieuw thuis krijgt, kan dan zeker helpen.

Stichting Verhuisdieren en Zwerfdier helpen huisdieren aan nieuw thuis

Ook de stichting wil liever dat huisdieren bij hun huidige baasje kunnen blijven wonen. Daarom wordt er ook bemiddeld wanneer met enige hulp huisdieren niet hoeven te verhuizen. Je kunt daarbij denken aan hulp bij het verzorgen, het uitlaten, het oplossen van gedragsproblemen of oppassen tijdens de vakantie.

Als je een huis zoekt voor je huisdier kost jou dat niets. Het nieuwe baasje dient een zoekprofiel aan te maken en een donatie de doen van €20 euro. Pas wanneer aan alle voorwaarden is voldaan, krijgt de zoeker de beschikking over jouw contactgegevens. 

Voordelen

 • Betrouwbare matches
 • Geen commerciële belangen
 • Match gebaseerd op meer dan uiterlijk alleen
 • Geen verhuizing naar asiel
 • Geen anonieme adoptie

Nadelen

 • Sommige mensen adopteren liever anoniem
 • Geen persoonlijk contact tussen stichting en nieuwe baas

Hoe kun je Stichting Verhuisdieren steunen?

Verhuisdieren is volledig afhankelijk van particuliere steun. Je kunt de stichting helpen met een eenmalige donatie, een supporterbijdrage van minimaal €20 euro per jaar of een aankoop in de winkel waarvan de opbrengst volledig naar de stichting gaat. Tot slot is het mogelijk om de stichting op te nemen in je testament. 

Wat is Stichting Zwerfdier?

Stichting Zwerfdier zet zich in voor zwerfkatten in de gemeente Alkmaar en omgeving. De stichting vangt de zwerfkatten op en verzorgt ze zodat ze kunnen worden geadopteerd door een nieuw baasje. Bij voldoende ruimte worden ook katten opgenomen die niet langer meer bij hun huidige baasje kunnen blijven worden. Bovendien zet de stichting zich in voor de hereniging van vermiste huisdieren met hun baasje. Tot slot beschikt de stichting over een kattenpension en een winkeltje. De opbrengst gaat volledig naar hun dierenasiel. Stichting Zwerfdier is een door de Dierenbescherming erkend dierenasiel.

Wat doet Stichting Zwerfdier?

De stichting zet zich actief in voor zwerfkatten en afstandskatten. Dit doen zij door middel van opvang en herplaatsing. Na de herplaatsing blijft de stichting in contact met de nieuwe eigenaren om te kijken of alles goed gaat. Daarnaast verzorgt de stichting de registratie van vermiste huisdieren en dieren die gevonden zijn met als doel de huisdieren weer thuis te kunnen brengen. Het kattenpension van de stichting vangt katten op wanneer de baasjes op vakantie gaan. Je kunt bij Stichting Zwerfdier ook terecht als je vragen hebt over de verzorging van je kat of als je kat probleemgedrag vertoont. Tot slot steriliseert/castreert en chipt de stichting zwerfkatten. 

Als je op zoek bent naar een nieuwe kat, kun je deze vinden via ikzoekbaas, een website die wordt beheerd door de dierenbescherming. Ik zoek baas brengt nieuwe baasjes en erkende dierenasiels met elkaar in contact. 

Voordelen

 • Zwerfkatten probleem wordt actief aangepakt
 • Persoonlijk contact tussen stichting en nieuwe eigenaar
 • Behandeling probleemgedrag
 • Matchen gevonden en vermiste huisdieren
 • Permanente opvang voor niet herplaatsbare katten

Nadelen

 • Er zijn geen nadelen.

Hoe kun je Stichting Zwerfdier steunen?

Je kunt de stichting op verschillende manieren steunen. Zo kun je donateur worden, een eenmalige gift doen, geld geven tijdens de jaarlijkse collecte, gebruikmaken van het kattenpension of iets kopen in het winkeltje. Een bijzondere en leuke manier om iets bij te dragen is het adopteren van een kat die niet geschikt is voor herplaatsing. Met het adoptieplan zorg je ervoor dat een deel van de verblijfskosten die voortkomen uit de permanente opvang worden betaald. Zo krijgen ook oude, zieke en onhandelbare katten een permanent goed leven.